Bent Stiansen

Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Bent Stiansen, utlært på Oslos fineste hotell, Continental, i 1980. Tre år senere jobbet han hos stjernekokk, Alain Chapel utenfor Lyon. I 1990 ble han Norges første Norgesmester og i 1993 vant han som først skandinav, Bocuse d’Or. I 1994 startet han Statholdergaarden. Fire år senere fikk restauranten tildelt stjerne i Guide Michelin, – som den har beholdt siden. Bent Stiansen er en svært profilert i Norge, som kokk, matformidler og TV personlighet. Han har utgitt seks kokebøker. – Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? – Det er en ære å bli spurt. Det er viktig med en norsk stemme. – Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – Hvis promoteringen gjøres riktig, kan vi få større oppmerksomhet og salg av norske kvalitetsoster, nasjonalt og kanskje internasjonalt. – Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? – Vi kan inspireres til å spise norske oster ved at vi kjøkkensjefer setter de på menyen. Smaksprøver i ostedisken. etc. – Hva er ditt beste osteminne? – Mitt største osteøyeblikk var når jeg smakte Brilliant Savarin for første gang. Osten er en meget kremet hvitmuggost, ulik noen norske oster. Jeg smakte den på ostetrallen hos Paul Bocuse når jeg var 20 år gammel og forelsket med umiddelbart i osten. Den er fremdeles en av mine favoritter på en ostetallerken. -Hva er ditt beste serveringstips til ost? -Jeg er tradisjonalist når det kommer til ost. Jeg liker tre til fire modne oster, ikke for sterke, gjerne kremede, med litt brød og fruktig honning, nøtter og fiken til.