Guro Helgesdotter Rognså
Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Guro Helgesdotter Rognså , forsker i Nofima og den eneste i Norge som har en doktorgrad i feltet molekylær gastronomi. Den tok hun i 2014 ved Københavns Universitet. (Molekylær gastronomi er definert som et underfelt av matvitenskap, og er et felt hvor man jobber svært tverrfaglig med matrelaterte problemstillinger og tett opp mot gastronomien. Guro har derfor samarbeidet mye med kokker i sitt arbeid og jeg brenner for å tette gapet mellom gastronomi og matvitenskap). Før doktorgraden utdannet hun seg til sivilingeniør i kjemi- og bioteknologi ved NTNU (2010), med bachelor fra franske Institut National des Sciences Appliquées de Toulouse (2008). Hun har også tatt matkulturstudiet Hautes Études du Goût ved Université de Reims Champagne Ardenne (2012) og utdannet seg innen vin og brennevin ved å ta sommelierutdannelse (2014) og Diploma in Wines and Spirits fra Wine and Spirit Education Trust (2017). Guro har tidligere jobbet for Gastronomisk Institutt og Måltidets Hus. Hun har de senere årene sittet i juryen til flere norske matkonkurranser. · Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? – Det er veldig spennende, og det er en ære å få være med. Jeg gleder meg til å smake og evaluere ost sammen med så mange flinke fagfolk. Jeg kommer sikkert til å lære mye. · – Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – Det har skjedd mye på ostefronten i Norge de siste 15 årene, men jeg mener at vi fortsatt har en vei å gå når det gjelder å være stolt av vår egen gastronomi. Ost-VM kan få flere nordmenn til å bli interessert i godt mathåndverk og bli mer bevisste på alt arbeidet og lidenskapen som ligger bak gode produkter. Det er dessuten en gyllen mulighet til å vise fram hva Norge har å by på til et internasjonalt publikum. Økt verdiskaping kan helt klart være et resultat på sikt. · Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? – Norge har etter hvert fått mange gode osteprodusenter, men det er nok mange som ikke kjenner til alle disse ennå. Det er derfor viktig at produsentene får omtale, og jeg tror at flere også hadde økt forbruket sitt om utvalget av norsk håndverksost hadde vært bredere der folk handler i hverdagen. · Hva er ditt beste osteminne? – Jeg har mange gode osteminner fra årene jeg bodde i Frankrike, og det var der jeg innledet mitt kjærlighetsforhold til ost ved å smake mye forskjellig. Jeg blir dessuten glad lagt inn i sjelen når man kommer trillende på en ostevogn på gode restauranter. · – Hva er ditt beste serveringstips til ost? – Det er å temperere osten. Da smaker den så mye mer og får i tillegg en mye bedre munnfølelse. Som tilbehør trenger man egentlig ikke noe mer enn godt brød, men jeg er svak for ristede hasselnøtter i honning, fikener kokt i portvin, modne pærer og godt selskap. En god vin gjør gildet komplett. Bilde: NOFIMA