Einar Alme

Einar Alme

Einar

Vi snakket med Einar Alme før Oste-VM i Bergen 2018 da han skulle være med som dommer. Her er hva han sa da.

Einar Alme, bedriftsøkonom fra BI og meieriingeniør fra NLH (Nå NMBU) Har de siste 23 årene jobbet med lokalmat i Mattilsynet og Innovasjon Norge. Einar har de siste 15 årene vært ostedommer i Norgesmesterskapet for lokalprodusert ost (tidligere Landsutstillingen for gardsost), og de fleste årene også i gulljuryen.

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Det skal bli stort å være dommer i WCA, og treffe andre fagfolk fra hele verden og se det beste som produseres av ost i en rekke land. Det blir også interessant å se hvordan norsk lokalprodusert oster står i forhold til oster fra andre viktige osteland.

-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - WCA i Norge vil både inspirere norske produsenter til å utvikle seg videre, og vil skape nettverk med produsenter i andre land for utveksling av kompetanse og erfaring. Den største verdien vil være den oppmerksomhet det blir omkring ost i media i Norge og forbrukerinteresse for mer variert ostebruk. Jeg tror ikke det blir noen stor internasjonal oppmerksomhet utenom fagmiljøene, bortsett fra i det landet der vinneren kommer fra.

- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Det viktigste er å være tilstede i media og ikke minst i sosiale media. Populære matblogger er svært viktig.

- Hva er ditt beste osteminne? - Jeg har mange gode osteminner, men det sterkeste osteminnet er fra praksistiden på Jæren Meieri. Tidlig søndag morgen på gjæringsbua og snu svette Jarlsbergost, og vite at dette er levende vesener som gjennom min nitid pleie vil bli et matprodukt av rang. Et godt minne er et besøk på et ysteri i Portugal der jeg satt til å fylle formene med Serra da Estrela, og etterpå smake på denne herlige sauemelksosten.

- Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Raclette er en spennende måte å servere ost på, men da med all slags ost og ikke bare dedikert Raclette ost (Raclette er både navnet på en ost og metoden for å grille ost). Med masse ulikt tilbehør blir det en stor variasjon av smaksopplevelser.