Viktoria Grimen
Viktoria Grimen

Møt Viktoria Grimen, opprinnelig utdannet i økonomi, markedsføring og språk. Hun ble ansatt hos Meny Solsiden i Trondheim i august 2008 hvor hun fem år senere ble osteansvarlig. Osten er blitt hennes lidenskap. Viktoria har brukt mye tid på å lære seg om ost og har deltatt på diverse kurser, omvisninger på pakkerier, ysterier, grossister mm. Hun har lest seg opp på alt fra produksjonsmetoder, lagringsmetoder til serveringstips, modningskultur, ostefatkunst etc. Hun er i tillegg opptatt av historien bak hver ost, - det er det som gjør hver enkel ost spesiell, gir den egen personlighet. Hun plukker ut noen spennende detaljer om enten ostens historie, produsenten, produksjonsmetoden, område osten kommer fra eller navnet etc og "selger" dette sammen med osten til sine kunder. Viktoriia er i dag osteansvarlig hos Meny Oasen og har som ambisjon å gjøre den til en av de beste i landet.
-Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - For meg å være en dommer i Oste-VM er en ærefullt og utrolig spennende rolle som jeg gleder meg til. Det betyr veldig mye for en person som meg som har ost som sin lidenskap. Dette er rett og slett en unik mulighet for meg å være med på en så stor og viktig konkurranse for ost i hele verden. Jeg brenner enormt mye for å få flere til oppdage osteverden , at flere får smake mangfoldet og hvilke uendelige muligheter det er når det gleder ost.
-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - Verdien å arrangere Oste-VM i Norge er først og fremst muligheten til å introdusere Norge som osteland til flere i verden. At Norge kommer mer og mer fram som et land hvor det lages mange oster av verdenklasse og våre ostetradisjoner og oster blir bedre kjent i verden, nemlig fordi vi har mye mer å by på enn bare Jarlsberg.
- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Å lage ost krever mye kunnskap, tålmodighet, mye arbeid, tid og kjærlighet. Jeg tenker at det fleste kan inspireres av historien som ligger bak produksjon av en ost. Hvor kommer osten fra?, Hvorfor fikk den det navnet valgt den har? Hvem lager osten? Hvor lenge har osten vært produsert? Er det en spesiell måte osten produseres på? etc. Jeg vil at når man endelig tar seg en bit er det ikke bare smaken man får, men en hel opplevelse.
- Hva er ditt beste osteminne? - En av de beste osteminnene jeg har, er besøket til Gangstad gård (Inderøy, Trøndelag). Jeg fikk være med en hel dag på ysting av Edel blå. Jeg har alltid vært fascinert av prosessen som gjør melk til ost, men å kunne kjenne, lukte, røre og lage ost selv var utrolig spennende. Jeg følte rett og slett "magien" i luften og tenkte hvor givende er det å drive med ysting. Hvor mye man legger til av arbeid, tid, kjærlighet og kunnskap i hver batch og hvor mye det betyr for de som lager ost, for oss som selger den og de som kjøper den.
- Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Jeg bruker en enkel regel mtp serveringstips til ost. Ost kan brukes bokstavelig talt til alt og kan lett gjøre en kjedelig hverdagsmat til en smakfull gourmet måltid. Til et ostefat anbefaler jeg alltid å la osten bestemme tilbehøret og ikke omvendt - noe søtt, noe crunchy og noe friskt. Det er viktig å velge noe som komplementerer osten, og ikke en som overdøver den.