Verdens Beste ost 2018

Verdens beste ost 2018

Foto: Osteglad / Ostegården
Foto: Osteglad / Osteården
Foto: Osteglad / Ostegården

Jørn Hafslund med familie er et oppkomme av ideer og på Ostegården i Fana utvikler de prisbelønnede produkter på melk fra gårdens 12 kuer. Under OsteVM i 2018 ble hans goudainspirerte Fanaost kronet med tittel verdens beste ost. I dag drives gården av sønnen Magnus med far i rollen som vaktmester og sparringspartner.

Ostegården

Ostegården har sitt opphav fra 1600 tallet og i tillegg til melkeproduksjon gjennom mange generasjoner er det også drevet transport av fisk til Nord-Norge. Da ekteparet Ruth og Jørn Hafslund startet med osteproduksjon i 2006 var det med mål å utnytte egne råvarer. Inspirasjon hentet de fra Frankrike og ifølge historien ble de første utgavene av camembert og brie testet på naboene. Da ostene falt i god smak og de så at naboene dro friske og raske på jobb neste dag, anså de testen som bestått!

Liker å gå egne veier

Ekteparet visste lite om hvor krevende det var å lage franske oster, men utgangspunktet var perfekt. Engen kuene beiter på er gamle og består av mange sorter gress og lyng. I tillegg grenser beiteområdet ned til sjøen, så det er fullt mulig for kuene å ta seg et bad, om de ønsker det.
Jørn liker å sette sin egen signatur på det han gjør. Mens de fleste typer camembert og brie har en jevn konsistens gjennom hele osten, har han laget en ustabilisert variant med fast kjerne som modnes fra ytterkant og innover. Dette er en krevende prosess som i dag gjøres av få.
Mottoet er: Skal man gjøre noe, må man gjøre noe som skiller seg ut og er spesielt.

Den norske dugnadsånden

Det står verken på ideer eller arbeidsvilje. På Ostegården produseres det blant annet oster i 60 kilos klassen. Norges største ostehjul er så store at de under modning snus av to sterke arbeidere to ganger i måneden.
-Seieren i 2018 økte omsetningen formidabelt. Før OsteVM solgte vi rundt 20 tonn ost i året. I dag ligger omsetningen på 30 tonn, forteller Jørn.

Selv forklarer han den norske ostesuksessen de siste 15 årene med kunnskapsdeling. -Vi ystere har vært flinke til å spille hverandre gode, og å dele erfaringer.
Samholdet har skapt en dugnadsånd, - trenger du råd, er det alltid noen å ringe til.
Selv øver han seg på å bli pensjonist. Sønnen Magnus er allerede godt inne i produksjonen og er i ferd med å overta gården.
Hva med han selv?
-Jeg kommer til å være en slags vaktmester, forsikrer han. - Fortsatt vil jeg være med å dra i trådene og tenke de store tankene. Målet med gården er å levere kvalitetsoster, skape trivelige arbeidsplasser og å sikre gården økonomisk.
I tillegg kommer jeg til å bidra til å inspirere andre bønder som har lyst til å starte med osteproduksjon.

 

Pub i kjelleren hver onsdag når situasjonen tillater det
Omvisning i grupper (husk å bestille)