Thorbjørnrud Ysteri

Ostefat
Foto: Thorbjørnrud Ysteri /Josefin Linder
Thorbjørnrud Ysteri
Foto: Thorbjørnrud Ysteri /Josefin Linder
oster til lagring
Foto: Thorbjørnrud Ysteri /Josefin Linder

Thorbjørnrud Ysteri er så vidt vi vet Norges eneste hotellysteri. Med det som utgangspunkt skulle man kanskje tro at vi var nærmere en gimmik enn et produktivt ysteri, men virkeligheten er heldigvis en annen. Thorbjørnrud er også en anerkjent lokalmatprodusent, og i ysteriet produserer vi mer enn 10 tonn ost i året og gjør det ganske bra i kåringer både nasjonalt og internasjonalt.

 

Som den eneste i landet med et visst volum, lager han ost på sauemelk.

– I Norge er det relativt nytt med ysting på sau, så vi må til utlandet for å finne kunnskap om ystingen.  Saumelken oppfører seg bra i ystekaret og lager særs god ost, forklarer han. Sortimentet så langt, dekker cheddar og blåmuggost laget på ku og sau.

Han trekker frem smakspinnen og lirker ut syltynne ostestrimler.  -Før var jeg mer opptatt av modne oster med sterk karakter, forkynner han. – Etter hvert er jeg blitt mer glad i mindre dominerende varianter. En tre- måneder- lagret manchego har en vel så interessant smak som en som er lagret i 12 måneder.  Han smatter fornøyd. – Godt, ikke sant?

Thorbjørnrud Ysteri

Her holder de til:

Oster fra Thorbjørnrud: