Sparstad stølen,bredformat Foto Trude Henrichsen

Sparstadstølen

På Sparstadstølen kan du oppleve støling på gamlemåten med håndmelking, kinning med håndkraft og ysting over vedfyrt ovn. Dessuten kan du sove i den gamle løa og våkne til lyden av kyr som fredfylt gresser rundt husveggen. Det er som å ta en tidsreise inn i et vakkert eventyr.

Sparstad stølen, Foto Trude Henrichsen (3)
Sparstad stølen, Foto Trude Henrichsen (1)
Sparstad stølen, Foto Trude Henrichsen (2)

Klokken har såvidt passert seks da lyden av spredt rauting signaliserer at stedets melkeleverandører er på vei. Budeia selv, Katharina Sparstad, er allerede i full sving og har dannet baktropp sammen med hunden Eira. Rolig men bestemt leder hun flokken inn i melkefjøset.
Sparstadstølen i Sanddalen har over 150 år lange tradisjoner og drives fremdeles på den gamle måten med melking for hånd.
Hun finner frem bøtta og slår seg ned på fjøskrakken mens hun godsnakker med kyrne. Med vante håndbevegelser sender hun så melkestrålene taktfast ned i bøtta. I båsen ved siden av høres spredt mekring fra geitene og nedover fjellsidene lyder sildring fra små bekker. Ellers er morgenen preget av en sjelden stillhet og harmoni.

Når tradisjoner holdes i hevd

Da Katharina startet med seterdrift på stølen i 1996, hadde den stått tom siden 1964 hvor forrige budeie, Olga, søsteren til bestemoren, med tungt hjerte stengte døren for siste gang. I dag støler hun etter de samme metodene og med de samme redskapene som den gang. Fremdeles uten innlagt strøm og vann. Her er langt til solcellepanel og støyende aggregater. Utstyret vaskes i friskt fjellvann og all oppvarming og koking foregår på vedfyrt ovn inne i seterstua. Tiden styres av dyrenes rytme. Hver morgen og kveld trekker de hjem for å bli melket. Resten av døgnet holder de til i utmarka rundt setra sammen med geitene.

Et viktig bidrag

-Drivkraften ved å være her? Hun oppsummerer: Det er stillheten, roen, fornøyde dyr og å produsere god mat. Det i kombinasjon med interesse og engasjement for kultur, tradisjon og natur. Selv er hun utdannet naturforvalter og agronom med et ekstra gen for stølslivet. Oppveksten med somrene hos tanten på Sparstadstølen i Sanddalen satte spor. I 1996 tok hun opp igjen drifta, og de siste 25 somrene har hun selv vært budeie på familiestølen i Sanddalen. Resten av året jobber hun som daglig leder i Norsk Seterkultur og kulturrådgiver i Valdres Natur og Kulturpark.

- Jeg synes det er viktig å bidra til å holde liv i stølsdriften, understreker hun. -Å gjøre ting som mine forfedre gjorde, gjør meg også litt bedre kjent med dem. Det handler om å få et nærmere forhold til historien og å føle at det jeg gjør her er en del av en større helhet. I tillegg er det tilfredsstillende å lage mat jeg etisk går god for. 

Dyrevelferd står sterkt i seterNorge. Her har dyra det godt fra a til å. De bruker rike beiteressurser som ellers hadde ligget brakk. Dessuten gir fjellgresset en ekstra god kvalitet til stølsmelken.

Sparstadstølen

  • Åpningstider:
    Mandag, onsdag og lørdag fra 4. juli - 28. august fra kl. 12.00 - 17.00.
  • Det er stølsdrift på Sparstad fra slutten av juni til september.
    Adresse: Vennisvegen 711
    2975 Vang i Valdres.
    Pris bomvei: 70 kroner.
    NB! Det er ikke mobil eller internettdekning på stølen så send en sms til 99009584 når du ønsker kontakt. Du kan også sende en mail till: kath.sparstad@gmail.com

Sparstadstølen er den eneste stølen som er i drift av de seks stølene i stølsgrenda Sanddalen på nordsiden av Vangsmjøsa og består av seks støler. Veien fra bommen og opp er syv kilometer lang, men beregn deg god tid. Omgivelsene gjør at du stadig har lyst til å stoppe bilen. Et mer overveldende vakkert landskap skal du lete lenge etter. Her får du kjøpt seterrømme, pultost, brunost og ekte fjellsmør av mjølk fra 5 kyr og 8 geiter. Du kan også få kjøpt Katharinas egenproduserte keramikk som kopper og skåler i vakre farger.

Ting å gjøre:

Ta med fiskestang! 

Langs med stølsveien løper elven med gode muligheter til å teste ut fiskelykken. Husk fiskekort!

Fotturer

Det er fine turmuligheter ut fra stølen. Husk varmt tøy og gode fjellstøvler.

Book deg et seteropphold.

Den ene stølen samt den gamle løa er restaurert og tilrettelagt for overnatting med selvhushold. Bor du i løa har du utsikt til steinfjøset hvor geitene sørger for kveldsunderholdningen. Dette er opplevelse for hele familien.  

Dra på fotosafari!
Valdres er kjent for sine mange verneverdige og godt bevarte bygninger. Unn deg en kjøretur rundt Vangsmjøsa. 

Kvam gamle bygdetun, Sørre Hemsing, Sørre Gjevre på slettefjell, Riddarstøga på Lerhol, bekkekverne på Vennis/leineåne, Nørre leine på vennis og Øylo Gjestgiveri: Det kryr av fotomotiver. 

Byline: Trude Henrichsen