Ostesmaking

Mange synes det er vanskelig å beskrive smakene og luktene på det de spiser. Ved å bli bevisst på hva vi smaker og lukter vil vi få enda mer ut av smaksopplevelsen. I tillegg vil vi kanskje finne flere produkter med de samme kvalitetene vi liker og kanskje oppdage en ny favoritt? For å lære deg til å bli en "bedre smaker" kan et tips være å begynne med å lukte mer på det du omgir deg med. 

Ostelandets smakshjul:

Ostelandet har satt sammen et smakshjul som kan hjelpe deg å smake på ost og lære deg å kjenne igjen hvilke oster du liker. Vi har også lagt til en anbefaling til hvilken drikke som kan passe til de ulike typene av ost. Under ligger også en nedlastbar versjon du kan skrive ut og bruke som et oppslagsverk. Eller kanskje du vil bruke den som et verktøy på ostekvelden?

Slik bruker du smakshjulet:

  • OSTETYPE: I de to innerste sirklene finner du ostetypen, melketype eller smaksintensitet.
  • SMAK OG LUKT: Den midterste sirkelen viser deg hvilke smakstoner du kan lete etter.
  • DRIKKE: I den ytterste sirkelen får du en pekepinn på hvilken drikke som kan passe til.

TIPS:

  • Ta ut ostene en time i forkant av smakingen slik at de får frem lukt og smak
  • Det sitter ofte mye smak i skorpen, så denne kan man bruke til å regulere smaken hvis man ønsker.

Kanskje du også er interessert i å lese om "hvordan sette sammen et ostefat" eller  "tips til osteelskeren"