Osteprofessor Siv Skeie
Osteprofessor Siv Skeie
Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvalitet på meieriprodukter. Spesielt interessert er Siv Skeie i ostemodning og mikroorganismenes rolle under ostemodning. Så er hun også landets eneste osteprofessor...
- Jeg har alltid vært glad i ost, forsikrer hun.- I tillegg har vi meieribakgrunn i familien. Bestefar var meieribestyrer i Vik i Sogn. Da jeg var liten bodde vi i en leilighet på meieriet og fra vinduet på soverommet kunne jeg se inn i ysteriet. Det var alltid spennende å følge med på hva som skjedde under ysting av gammalost.
Et tilfeldig valg
At hun skulle ende opp som osteprofessor og drive med undervisning, lå derimot ikke i kortene.
– Min store interesse var biologi, men det eneste jeg visste at jeg ikke ville, var å bli lærer. Vi har fryktelig mange lærere i familien, legger hun leende til.
Isteden ble det studier i næringsmiddelfag på Ås, før utdannelsen fortsatte som trainee ved Tine meierier i Værdal.
Viktig inspirator
-Her jobbet jeg med osteproduksjon, fortsetter hun. – Leder for ysteriet var en fantastisk inspirerende mann som levde og åndet for ost. Vi ble et bra team.
Jeg sugde til meg av hans praktiske kunnskap og lange erfaring, - og tilbake kunne jeg dele teorien. Vi lærte masse av hverandre.
Jakten på god lettost
- Jeg likte godt forskning, så da det dukket opp et doktorgradstipendiat på Ås, søkte jeg meg tilbake og fikk stillingen der.
I samme momentet ble lettost lansert på det norske markedet.
Dette ble ingen umiddelbar suksess, så jeg jobbet blant annet med å undersøke: Hvordan hindre at konsistensen i magerost får et viskelæraktig preg og hva skal til for å gi osten mer smak?
Utfordringen ligger i at magerost inneholder mindre fett, - noe som erstattes av vann og protein, forklarer hun.
-Det underlige er at når proteininnholdet er høyt, skjer nedbrytningen saktere, noe som igjen gjør at det utvikles mindre smak.
Kort forklart: Hvis du lagrer ost i fem år vil du få bedre smak, - men dette gir dårlig økonomi.
Det jeg jobbet med i doktorgraden, kom aldri på markedet i Norge.
Med Kraftkar på ønskelisten
I dag er hun ansatt som professor på NMBU hvor hun underviser i ysting og osteproduksjon. Her har hun jobbet med melkekvalitet og spordannere og hvilken betydning det har for ostekvaliteten.
- Hva er fascinasjonen ved ost?
- Det er å finne ut hva som skal til for å oppnå akkurat den spesielle smaken. Jeg har jobbet med ulike prosjekter opp gjennom. Etterhvert har vi relativt god kunnskap om i hvilken retning proteinet skal brytes ned utfra ulike ostetyper.
- Har du selv noen favoritt ost?
Svaret kommer kontant: - Vellagret Norvegia! Ellers er jeg glad i blåmuggost og kunne godt ha tenkt meg å ha forsket på for eksempel Kraftkar.
Dessuten synes jeg det er gøy å gå til skapet med utgåtte datoer i butikken og finne vellagrede oster der. Det er rene skattejakten.
Byline: Trude Henrichsen