Osteprofessor Siv Skeie

Siv Skeie, osteprofessor. 3 (1)

Osteprofessor Siv Skeie

Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvalitet på meieriprodukter. Spesielt interessert er Siv Skeie i ostemodning og mikroorganismenes rolle under ostemodning. Så er hun også landets eneste osteprofessor...

- Jeg har alltid vært glad i ost, forsikrer hun.- I tillegg har vi meieribakgrunn i familien. Bestefar var meieribestyrer i Vik i Sogn. Da jeg var liten bodde vi i en leilighet på meieriet og fra vinduet på soverommet kunne jeg se inn i ysteriet. Det var alltid spennende å følge med på hva som skjedde under ysting av gammalost.

Siv Skeie, osteprofessor. 5
Siv Skeie, osteprofessor. 6
Siv Skeie, osteprofessor.j 2

Et tilfeldig valg

At hun skulle ende opp som osteprofessor og drive med undervisning, lå derimot ikke i kortene. 

– Min store interesse var biologi, men det eneste jeg visste at jeg ikke ville, var å bli lærer. Vi har fryktelig mange lærere i familien, legger hun leende til. 

Isteden ble det studier i næringsmiddelfag på Ås, før utdannelsen fortsatte som trainee ved Tine meierier i Værdal.

Viktig inspirator

-Her jobbet jeg med osteproduksjon, fortsetter hun. – Leder for ysteriet var en fantastisk inspirerende mann som levde og åndet for ost. Vi ble et bra team. 

Jeg sugde til meg av hans praktiske kunnskap og lange erfaring, - og tilbake kunne jeg dele teorien. Vi lærte masse av hverandre.

Jakten på god lettost

- Jeg likte godt forskning, så da det dukket opp et doktorgradstipendiat på Ås, søkte jeg meg tilbake og fikk stillingen der. 

I samme momentet ble lettost lansert på det norske markedet.

Dette ble ingen umiddelbar suksess, så jeg jobbet blant annet med å undersøke: Hvordan hindre at konsistensen i magerost får et viskelæraktig preg og hva skal til for å gi osten mer smak?

Utfordringen ligger i at magerost inneholder mindre fett, - noe som erstattes av vann og protein, forklarer hun. 

-Det underlige er at når proteininnholdet er høyt, skjer nedbrytningen saktere, noe som igjen gjør at det utvikles mindre smak. 

Kort forklart: Hvis du lagrer ost i fem år vil du få bedre smak, - men dette gir dårlig økonomi.  

Det jeg jobbet med i doktorgraden, kom aldri på markedet i Norge.

Med Kraftkar på ønskelisten

I dag er hun ansatt som professor på NMBU hvor hun underviser i ysting og osteproduksjon. Her har hun jobbet med melkekvalitet og spordannere og hvilken betydning det har for ostekvaliteten. 

- Hva er fascinasjonen ved ost?

- Det er å finne ut hva som skal til for å oppnå akkurat den spesielle smaken. Jeg har jobbet med ulike prosjekter opp gjennom. Etterhvert har vi relativt god kunnskap om i hvilken retning proteinet skal brytes ned utfra ulike ostetyper. 

- Har du selv noen favoritt ost?

Svaret kommer kontant: - Vellagret Norvegia! Ellers er jeg glad i blåmuggost og kunne godt ha tenkt meg å ha forsket på for eksempel Kraftkar. 

Dessuten synes jeg det er gøy å gå til skapet med utgåtte datoer i butikken og finne vellagrede oster der. Det er rene skattejakten.

Byline: Trude Henrichsen