Landets første autoriserte gårdsysteri
Landets første autoriserte gårdsysteri - Gangstad Gårdsysteri
Med tid som suksessfaktor
Gangstad Gårdsysteri representerer landets første autoriserte gårdsysteri for
kumelk og har høstet høythengende priser for sine produkter. Ifølge ekteparet
Astrid Aasen og Perry Frøysadal handler suksessen om tid og grundig arbeid i alle ledd.
Da ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal tok over hennes barndomshjem i 1983,
besto gårdsdriften av melk, kjøtt og kornproduksjon. Siden Astrid var allergisk
mot kyr og derfor ikke kunne være i fjøset, bestemte de seg for å starte med
videreforedling. I dag reiser folk langveisfra for å sikre seg oster og is fra
gårdsbutikken ved Den Gyldne Omvei. Gangstad Gårdsysteri er nemlig viden kjent
for sine produkter, inkludert iskrem med smak av Inderøy.
Ingen snarveier
Ifølge Astrid Aasen bygger suksessen på tålmodighet, ekte håndverk, lange
tradisjoner og flid. Med i regnestykket hører også rundt 360 000 liter med gårdsmelk
fra norsk rødt fe.
Her tas det ingen snarveier. Det handler om tid til kyrne, til å yste den beste osten og
tid til å la den modne.
Med bærekraftighet som mål
Et fem år langt byggeprosjekt er i ferd med å avsluttes. Det innebærer oppskalering av
osteproduksjon og en mangedobling av arealet. En ny melketank på 4000 liter og en
plate pasteur skal gjøre det mulig å kjøre to produksjoner i løpet av et døgn i perioder hvor det er behov for dette. En utvidelse av fjøset vil bli neste prosjekt, men det er sønnen Ole Morten som har ansvaret for melkeproduksjonen, så det ligger hos han.
-Målet er ikke å bli mye større, men å få en så god utnyttelse av gårdens ressurser som
mulig, forsikrer Astrid.
I dag teller produksjonen ni sorter ost og ti ulike typer is. Noen ny ost er det derimot
ikke planer om. Vi har mange nok sorter nå, og ikke ledige modningsrom, understreker hun.
Det står imidlertid verken på ideer eller kreativitet hos den opprinnelig utdannede
formingslæreren. Sist gang Astrid Aasen sørget for at det kom et nytt produkt fra
Gangstad Gårdsysteri, var det ikke mindre enn en rødkittost surret med granbark til å steke i
ovnen.