Jan Peter Aursnes

Jan Peter Aursnes

Jan Peter Aursnes

Møt Jan Peter Aursnes som er utdannet siviløkonom, men nå beskjeftiger seg med ost på fulltid i egen virksomhet. Han har grunnkurs i tradisjonsysting fra Sogn Jord- og Hagebruksskule, gjesteyster så ofte han kan og er dessuten fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon. Har de siste årene deltatt som dommer under NM i gardsost. Tar for tiden utdanning til Master of Cheese hos Academy of Cheese i England. Holder ostekurs og foredrag og skriver om ost på nettsiden Osteperler.no - Om oster av rå melk -, samt i noen andre publikasjoner. Han har også skrevet boken Unlock your Future - The Key to a Fulfilling Life og lever slik sett nå som han prediker.

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Det er utvilsomt spennende, en blanding mellom frykt og glede og ikke minst ydmykhet overfor oppgaven. Veldig lærerikt vil jeg tro, å skulle bli kjent med oster fra hele verden og ikke minst mange interessante og kunnskapsrike dommere. Flere av dem folk jeg bare har lest om og følger på sosiale medier, ja noen følger meg også. Det er jo et viktig arrangement for alle som deltar og naturlig nok er spent på hvordan deres oster blir bedømt, så da blir jeg av og til livredd for at jeg ikke skal være god nok. Men så tenker jeg at jeg kan mye om ost; ikke så mye som enkelte, men mer enn de fleste, har smakt veldig mange oster som oftest mange ganger, samt at vi er et team på tre til fire dommere som jobber sammen, så det kommer til å gå fint. Har dessuten vært med og dømt oster under de siste NM-konkurransene, noe som er en veldig nyttig erfaring å ha med seg. For en som er en fri fugl i osteverden, er i etableringsfasen og skal ha det som levebrød, er det en flott fjær å ha i hatten, som forhåpentligvis åpner for andre muligheter både her og der. I tillegg til dømmingen, gjelder det å utnytte anledningen og bygge nettverk.

- Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - For det første er det flott reklame for Norge som ostenasjon. Vi er nok ikke "top og mind” verken hos vanlige forbrukere eller spesialister der ute, så det er flott å få det rampelyset rettet mot oss og alt det flotte som skjer her. Videre skaper det et veldig engasjement her hjemme, innenfor næringen. Stor motivasjon og jeg har inntrykk av at alle som yster ost er og har vært i gang lenge med å yste oster til World Cheese Awards. Tidshorisonten for det avhenger selvsagt av hva slags oster en tilvirker.

- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Vi må være flinke å fortelle om alle de gode ostene vi har, samt at de er tilgjengelig. Her er det vel mange krefter som kan dra sammen for å få det til. Småskalaoster er ikke oster en kan vente å finne i alle butikker over hele landet, men lokalt bør en kunne forvente det, samt i spesialbutikkene. Så forstår jeg at det er mye jobb for ysteriene å skulle dra på Bondens marked og andre markeder hver helg, så det man en vel ikke forvente, men det er fint å møte dem innimellom. Jeg prøver selv å bidra så godt jeg kan, og har alltid med norske oster på kursene mine. Som et lite apropos; I Storbritannia har de Neal’s Yard som har bidratt vesentlig til en aldri så liten liten osterevolusjon der borte, vi skulle hatt en tilsvarende drivkraft her hos oss som kombinerer faglig hjelp til ysteriene og får ostene ut til folket. Jeg studerte i sin tid i Manchester og var veldig lei kjedelig territorials da jeg dro hjem. Nå er det en helt annen virkelighet. Kanskje har vi noe å lære der. Småskalaysting er fremdeles en ung næring her hos oss.

- Hva er ditt beste osteminne? - Da må jeg nok til utlandet og lenge før jeg ble virkelig hektet på ost, til Tbilisi hvor jeg bodde en periode og jobbet for Internasjonale Røde Kors. Den lokale osten Sulguni, som hvis du traff den på riktig tidspunkt fra den rette ysteren, kunne være helt fantastisk. Sammen med nystekt, varmt brød, kartolipuri, stekt i vedfyrte ovner og solgt ut av kjellervinduer stort sett over alt i byen. Var bare å rekke to Lari inn, så fikk du et brød hånden. Dette sammen med en lokal og som oftest ganske enkel vin. Lykke.

- Hva er ditt beste serveringstips til ost?
Det er godt brød og hvitvin, kan godt være en hvitvin med litt restsødme, ikke mye, bare litt. For meg spiller alltid osten hovedrollen.